Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ο ανταγωνισμός δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστήμιων θα έχει αρκετά οφέλη:


Την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

0 ανταγωνισμός θα αναγκάσει τα δημόσια ΑΕΙ να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η οργάνωση και η υποδομή των ιδιωτικών ΑΕΙ - που θα είναι εξοπλισμένα με καλύτερο έμψυχο δυναμικό και τεχνικό υλικό - θα οδηγήσει τα δημόσια ΑΕΙ σε εκσυγχρονισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των υποψηφίων φοιτητών.
0 εκσυγχρονισμός δεν απαιτεί απλά αύξηση των δαπανών αλλά και σύνδεση όλων των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, δημιουργία ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με γενναία χρηματοδότηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσαρμογή των προγραμμάτων των ΑΕΙ στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Την εξοικονόμηση συναλλάγματος.

Το συνάλλαγμα που εξάγεται από την πατρίδα μας για σπουδές στο εξωτερικό είναι ίσο περίπου με το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο για την Ανώτατη Παιδεία. Με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αφ' ενός θα υπάρξει μείωση του συναλλάγματος που φεύγει στο εξωτερικό και αφετέρου θα έχουμε εισαγωγή συναλλάγματος από αλλοδαπούς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Τη διασφάλιση της ελευθερίας επιλογής του φοιτητή.

0 κάθε φοιτητής με τα δικό του κριτήρια θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα το Πανεπιστήμιο (δημόσιο ή ιδιωτικό) που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του και που θα του εξασφαλίζει την επαγγελματική του αποκατάσταση. Για τους φτωχούς φοιτητές υπάρχει το διαδεδομένο σύστημα των υποτροφιών. Η ελευθερία της επιλογής συνίσταται στην προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου, της ίδιας δηλαδή της δημοκρατίας.

Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θ' ανοίξει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για τους άνεργους επιστήμονες. Το οξύμωρο σήμερα είναι ότι από τη μια υπάρχει τεράστια ανεργία και από την άλλη τεράστια ζήτηση σε ορισμένες ειδικότητες τις οποίες αγνοεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπορούν ν' αφουγκρασθούν καλύτερα την αγορά εργασίας και να δώσουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους.

Η κοινωνική αδικία.

"Στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι. θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο οι πλούσιοι". Οι πλούσιοι έτσι κι αλλιώς πηγαίνουν να σπουδάσουν σε καλύτερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό εξάγοντας ταυτόχρονα και πολύτιμο συνάλλαγμα.
"Κοινωνική αδικία" αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αλλά δεν μπορούν ενώ το κόστος σ' ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πατρίδα μας θα ήταν μικρότερο.

Η κατάργηση της "δωρεάν παιδείας" ;;; Πρόβατο, πολύ TV βλέπεις !

Οι φτωχότεροι νέοι θα μπορούν να επιδοτούνται στις σπουδές τους μέσα από ένα σύστημα υποτροφιών που θα καθιερώσει το κράτος κι έτσι θα μπορούν να επιλέγουν το ανώτατο ίδρυμα της αρεσκείας τους.
Επίσης, με την "κατάργηση της δωρεάν Παιδείας", αφού δηλαδή κάποιοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις σπουδές τους, θα εξακριβωθεί ποιες είναι οι πραγματικές επιθυμίες του φοιτητή. Γιατί σήμερα ο φοιτητής μπορεί να παίρνει διάφορα μαθήματα επειδή του προσφέρονται δωρεάν αλλά δεν του προξενούν κανένα ενδιαφέρον, εξαιτίας του ότι η επιλογή των μαθημάτων δεν ήταν δική του.


Τα ελληνικό δημόσια πανεπιστήμια, μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού πλέον, θα μπορούν ξεπερνώντας τις οργανωτικές τους αδυναμίες και τη συντεχνιακή τους νοοτροπία, να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις !

A.M.Tarkasi
mail:
alex.m.tark@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου