Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Τι εστί επιχείρηση? Θρησκεία?

Προσωπικά δεν παραξενεύομαι καθόλου, όταν η εκκλησία παρουσιάζεται ως επιχείρηση, δει από κεντροδεξιά (φιλελεύθερη) εφημερίδα!..
Ειδικά μετά από την περίπτωση Βατοπεδίου, μια από τις περιπτώσεις που ήρθαν στο φως, εμφανίζει ένα πρόσωπο του κλήρου/εκκλησίας, που πολλοί αγνοούσαν κι άλλοι υποπτεύονταν.. Η εκκλησία της γειτονιάς σας, μπορεί να βάλει λουκέτο!!!

Απο τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, στις τάξεις του δημοτικού, ακούω γι' αυτόν τον άνθρωπο που θυσιάστηκε για να πάμε στον παράδεισο, ένα μέρος που κανείς δεν γνωρίζει.. Η δική μου επιλογή, από λογικής πλευράς, ήταν και παραμένει να μην πιστεύω σε ότι μου σερβίρεται, χωρίς να το ψάξω απ' όλες τις πλευρές και φυσικά το πιο σοβαρό, να μην φανατίζομαι με ένα θέμα, που για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί σε πολέμους και άλλα ιστορικά έκτροπα.
Για το θέμα αυτό έχω ακούσει διάφορα, άλλα σοβαρά κι άλλα αστεία.. Ένα απο αυτά είναι, το ότι θα έπρεπε να μας υποχρεώνει η πολιτεία να είμαστε όλοι χριστιανοί Ορθόδοξοι (το βασικό θρήσκευμα της χώρας), πράγμα που παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα.! Έχω ακούσει, πως έχω χάσει την πίστη μου, γιατί αυτός που το είπε ήθελε αυτό να πιστεύει, πράγμα αστήριχτο, αφού ποτέ δεν ξεκίνησα πιστεύοντας.. Έχω ακούσει, πως διαβάζω αιρετικά βιβλία... Θα 'πρεπε δηλαδή να αρκεστώ σ' αυτά που μου λένε, και να μην έχω απορίες, γιατί ο χριστός είπε: "πίστευε και μην ερεύνα"...
Κι ενώ στα παλαιότερα χρόνια, ο χριστιανισμός στηρίζονταν στον εκφοβισμό, (π.χ.: κόλαση, ιεροεξεταστές, βασανιστήρια), σήμερα στηρίζεται στην ατομική επιλογή, την αγάπη, την πειθώ.
Ιστορικά στοιχεία:
1. Για τη γέννηση του Χριστού, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του, γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχε υπηρεσία ληξιαρχείου. Υποστηρίζεται από μερικούς, ότι αυτός, ήταν γιος μιας Μύριαμ κι ενός Ρωμαίου στρατιώτη, λογικό, αφού εκείνη την εποχή το όνομα Μύριαμ (Μαρία, εξελληνισμένο) ήταν κοινό και η κατάσταση επίσης κοινή, λόγω πείνας αλλά και στρατοκρατούμενης χώρας, αφού η Ιουδαϊκή περιοχή είχε κατακτηθεί από Ρωμαίους.
2. Εφόσον ο Χριστός έκανε θαύματα, δεν αποκλείεται την εποχή που και καλά ήταν στην έρημο και "πάλευε με τον διάβολο" να πήγε να μαθητεύσει "μαγεία" στην Αίγυπτο (1ον γιατί για να φτάσεις στην Αίγυπτο, πρέπει να περάσεις από περιοχή ερήμου, 2ον γιατί ιστορικά γνωστό, πολλά ιστορικά πρόσωπα, ακόμα κι ο Πυθαγόρας, σπούδασαν εις τα ανώτερα κλιμάκιαν των επιστημών, εις των ναών του Ρα[?]), κι έξαλλου, τότε ακόμα δεν είχε "μαθητές" για να υπάρχουν πηγές που αποδεικνύουν ότι πήγε και κάθισε στην έρημο από τα 12 έως τα 30 και έζησε, αφού με ανθρώπινο σώμα, δεν ζει ούτε νομάς.
3. Ο Χριστός ήταν Ιουδαίος, και δεν αποκλήρωσε ποτέ την θρησκεία του.Πίστευε ακράδαντα στις γραφές του Τορά και μάλιστα προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί. [Το Τορά ή Τανάκ, είναι ένα "βιβλίο" κανόνων των Εβραίων. Στο Τορρά, αναφέρθηκε πρώτα η εμφάνιση ενός Μεσσία, που θα σώσει τους Εβραίους και θα κατακτήσει τους γύρω λαούς, ώστε να φτιάξει μια Εβραϊκή αυτοκρατορία. Η Παλαιά Διαθήκη, εκχριστιανισμένη]
4. Την εποχή του Χριστού, πολλοί ήταν εκείνοι οι αυτοαποκαλούμενοι Μεσσίες. Ο Χριστός ξεχώρισε από την εξυπνάδα του και κατάφερε να μαζέψει γύρο του την φτωχολογιά με τα "θαύματα" του, όπου και στηρίχθηκε αργότερα η θρησκεία.
5. Οι Εβραίοι εξαπλόνωνται στην Μεσόγειο (Ρωμαϊκές κτήσεις), λόγω οικονομικής μετανάστευσης. Πολλοί φτωχοί από διάφορες άλλες θρησκείες, αρχικά, γίνονται Χριστιανοί, (η νέα θρησκεία που γεννιέται στη χώρα του Χριστού, μετά τον θάνατό του) και δημιουργούν κοινότητες όπου τους παρέχεται τροφή, στέγη και εργασία. Έτσι ο Χριστιανισμός αποκτά μεταφυσικά στοιχεία, σιγά-σιγά.
6. Ο χριστιανισμός είναι είδος κομουνισμού στα μέσα κατανάλωσης, αλλά παραμένει αστικός στα μέσα παραγωγής, αφού αυτοί που έχουν, δεν το μοιράζονται με τους φτωχούς. Έτσι, παραμένει κουτσός, αστήριχτος, αφού ο "κομουνισμός, (δηλαδή το κοινωνικό σύστημα, όπου μοιράζονται ισότιμα τα μέσα κατανάλωσης και παραγωγής)", παραμένει μονόπλευρος και αναγκάζει τους χριστιανούς να ζούνε την κοινωνική αδικία, με την ελπίδα της καλύτερης μετά-θάνατον ζωής.
7.Τον 3ο αιώνα μ.Χ. η εκκλησία αρχίζει να τροποποιεί τις "αγάπες", γνωστές για τη συγκέντρωση της φτωχολογιάς της εποχής, όπου λέγονταν καμιά ομιλία περί πίστεως και καμιά προσευχή και δίνονταν τροφή. Η τροποποίηση έγινε, γιατί στις μαζώξεις άρχισαν να γίνονται όργια. Από αυτό έμεινε μόνο ο άρτος και το κρασί. Κατά προτίμηση γλυκό για να μην γίνονται τούρνα απ' το μεθύσι..
8. Τον 4ο αιώνα, η θρησκεία γίνεται επίσημη επί Αυτοκράτορος Μ. Κωνσταντίνου, του Βυζαντίου. Ο άνθρωπος ήταν πολιτικός. Οι χριστιανοί είχαν πολλές ισχυρές θέσεις, κυρίως στο στρατό. Δεν είχε φώτιση ο καημένος, αφού πήγε να γλιτώσει από τους χριστιανούς και τον εφάγαν οι 12θεηστές.. Παρόλα αυτά, η εκκλησία επιμένει στις εσωτερικές διαμάχες και φυσικά γίνονται πολλοί θρησκευτικοί πόλεμοι στους κόλπους της.
9. Τον 14ο αιώνα, μετά από μύριες αλλαγές στην καινή διαθήκη, για την κατανόησην του λαού εις τον λόγον του Θεού, εμφανίζεται κομμάτι τις εκκλησίας: οι Ιεροεξεταστές, όπου ελέγχουν την πίστη και την τήρηση των θρησκευτικών κανόνων. Εποχή τρόμου-εκφοβισμού.
10. Τον 7ο αιώνα, αρχίζει η αμφισβήτηση των έως τότε γνωστών στοιχείων του χριστιανισμού. Η γη παύει να είναι επίπεδη, εμφανίζεται η θεωρία την εξέλιξης των ειδών, του Δαρβίνου, ξεκινάν οι ανακαλύψεις του Ντα-Βίντσι.. Στο Βυζάντιο οι γυναίκες κυκλοφορούν με μαντήλι, και επιτρέπεται να φαίνονται μόνο τα ακροδάχτυλα και τα μάτια.
Η ισότητα που πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως εδραίωσε ο χριστιανισμός, ήταν και παραμένει πνευματικός, γιατί από την αρχαιότητα ως σήμερα, υπάρχουν τάξεις οικονομικές και κοινωνικές, που με τον οβολό τους μπορούν ν' αγοράσουν και συγχωροχάρτια. Και η εκκλησία, είναι μαγαζί ελπίδας.
Για να φτάσουμε στο σήμερα. Όπου οι θρησκευτικοί πόλεμοι δεν έχουν σταματήσει, όσο κι αν επιμένουν στην πειθώ, μέσα στην τάξη..
Δυστυχώς έχω χάσει ένα βιβλίο ερευνητή, που αναφέρει διεξοδικά τις ομοιότητες των θρησκειών των λαών...
Πηγή: Ιησούς Χριστός και Χριστιανισμός (τόμος Α και Β), Γιάννη Κορδάτου, Εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1975.
Πως λοιπόν, αναρωτιέμαι, επιμένουν μερικοί ότι αυτό το πράγμα που λέγεται θρησκεία είναι καλό? Αφού αυτό που κατάφερε στους αιώνες, ήταν και παραμένει αντικοινωνικό...

Σ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου