Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Σχολική Χρονιά

Άρχισε και επίσημα η νέα σχολική χρονιά, με τον αγιασμό στις 11 Σεπτέμβρη ημέρα Παρασκευή, απαραίτητος για κάποιους, τρόπος αποφυγής των μαθημάτων για κάποιους και άχρηστος παντελώς αλλά και επικίνδυνος τέτοιον καιρό για τους περισσότερους. Γιατί ο παπάς, σε βρέχει με το νερό κυριολεκτικά, μην του ξεφύγει και κανένας..!

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά για τους μαθητές της 4ης, οι οποίοι όσοι από αυτοί θελήσουν να δώσουν Πανελλήνιες, θα πρέπει κυριολεκτικά να ξεσκιστούν στο διάβασμα, αν και όχι ότι θα τελειώσει ο εφιάλτης με τις εξετάσεις, αλλά λέμε τώρα..
Με μια έρευνα που έκανα προσεκτικά, έμαθα τα εξής (κατ' αρχήν για προσωπικούς λόγους): Φροντιστήρια που προετοιμάζουν μαθητές για τις Πανελλήνιες δεν δέχονται μαθητές νυχτερινών Λυκείων, με την δικαιολογία ότι τα νυχτερινά έχουν άλλη ύλη. Τα φροντιστήρια πληρώνονται με ολόκληρο μισθό για να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν τα σχολεία (από 150 ευρό έως 800 αν θες έχει και με παραπάνω).Όποιος θελήσει να δώσει και σε άλλες σχολές με σχέδιο, ισχύει το ίδιο τιμολόγιο και φυσικά δεν πρέπει να δουλεύει διότι τον χρόνο θα τον φας στο φροντιστήριο, αφού θες τουλάχιστον ένα 4ωρο με 8ωρο κάθε μέρα για σχέδιο, γραμμικό, ελεύθερο (και χρώμα, αν δώσεις και για καλών τεχνών). Όσα παραπάνω μόρια και να παίρνουμε, εφόσον οι βάσεις ανέβηκαν, οι σχολές που θέλουμε πραγματικά, μάλλον είναι απρόσιτες..
Οι ανακοινώσεις για την παιδεία, από την άλλη, μόνο απογοητευτικοί μπορεί να είναι, αφού 150 ΤΕΙ λύουν την λειτουργία τους λόγω απώλειας φοιτητικού κόσμου, οι βάσεις σε σχολές μεγαλώνουν και γενικά το να σπουδάσεις κάτι πλέων χρειάζεσαι εκτός από τα έξοδα διαβίωσης και τα έξοδα εργαστηρίων και βιβλίων. Links με θέμα την παιδεία "Ελεύθερου Τύπου": "Τα κολέγια και η νομιμότητα των πανεπιστημιακών σπουδών", "Πώς έγινε η αναθεώρηση του κρίσιμου άρθρου 16", "..διαδικασία «νομιμοποίησης» των ιδιωτικών σχολών.."..
Όσο για τους υπόλοιπους μαθητές, θα είναι μια χρονιά που θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και επιμονή για να τελειώσουν τη χρονιά αλλά και το σχολείο γενικά. Γι' αυτούς ένα δώρο link με την αργκό της νεολαίας, αφού οι μισοί ανήκουν σε παλαιότερες γενιές και δεν γνωρίζουν τόσο καλά τη νέα μόδα: "Δεν υπάρχει!" άρθρο στον Ελεύθερο τύπο και: "Γλωσσάρι"

Όσο για τις εκλογές, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μια χρονιά εκλογών πρωίμων που θα έπρεπε να ισχύει σε 2 χρόνια, ακούμε ξανά τις ίδιες υποσχέσεις για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, που πλέων ακούγονται όμορφα αλλά όλοι ξέρουμε καλά πως τα ωραία πράγματα εύκολα τα λες, δύσκολα τα κάνεις. Γιατί μέχρι χθες οι πολιτικοί σκίζονταν για την δημοσιονομική πολιτική και το χρηματιστήριο, και σήμερα προεκλογικά σχίζονται για τον κόσμο. Σε μια βουλή που 300 χαραμοφάηδες κόβουν την πίτα όπως τους βολεύει, ποια η διαφορά ανάμεσα σε "αριστερά" και δεξιά? Όταν η "αριστερά" γαβγίζει ξέρουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να δαγκώσει, όσο για την δεξιά, αυτή πάντα σχιζόταν για τους λεφτάδες. Πρέπει να ναι κανείς χαζός για να πιστεύει ότι η δεξιά θα κάνει κάτι γι' αυτόν αν δεν είναι εφοπλιστής.. Οι κεντρώοι από την άλλη, ενώ βαφτίζουν την πολιτική τους σοσιαλιστική, κοιτάζουν να κάνουν την ίδια δουλειά με την δεξιά. Για όσους λοιπόν αποφασίσουν να πάρουν μέρος σ' αυτήν την φάρσα που λέγεται δημοκρατικό δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία, εύχομαι απλά και προσωπικά, να μην περπατούν στα σύννεφα και αναρωτιούνται μετά τι πήγε στραβά και δεν γίνονται αυτά που το κόμμα τους υποσχόταν. Καλή τύχη λοιπόν στης 4 Οκτώβρη. (Το δικό μας σχολείο πρέπει να είναι και φέτος εκλογικό τμήμα, άρα θα χαθούν διδακτικές ώρες, για κάποιους τυχερούς αδιάβαστους)..

Άλλο θέμα του εκπαιδευτικού κόσμου και της σχολικής κοινωνίας, ελπίζω φέτος τα 5μελή και το 15μελές που Θα ψηφιστούν φέτος, να ενδιαφέρονται περισσότερο για την μόρφωση, έστω την εξωσχολική, από τις γλάστρες του σχολείου.. Ειδικά το σχολείο μας έχει ακόμα θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια:
1ο θέμα είναι τα υπόστεγα, τα οποία απουσιάζουν και μάλιστα πέρσι ξηλώσανε τα μισά για να τα πάνε αλλού.
2ο θέμα, είναι οι λίμνες που δημιουργούνται σε κάθε βροχόπτωση, σχεδόν σε όλο το προαύλιο του σχολείου.
3ο θέμα είναι το εργαστήριο που του λείπουν ακόμα πράγματα.
4ο θέμα είναι οι απουσίες λόγω εργασίας.. Τι θα γίνει μ' αυτό, εφόσον η εργοδοσία δεν δίνει ωράρια για νυχτερινούς?
5ο θέμα είναι η θερμοκρασία στις τάξεις.. Τυχεροί όσοι κάθονται δίπλα στα καλοριφέρ.. Οι υπόλοιποι...ΝΑ

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα που μπορεί να προκύψουν μέσα στη σχολική χρονιά ή μου έχουν διαφύγει της προσοχής, δεν είναι τίποτα ρε παιδιά να στείλετε ένα mail.. Έλεος..

Με εκτίμηση
στη σχολική κοινότητα
Μαθήτρια Ζ.Σ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου