Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Που σταματάει η Φαντασία και ξεκινάει η πραγματικότητα...?


Που σταματάει η Φαντασία?

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας εκθέτει τις Μπαγαποντιές την Ν.Δ. όσο αυτό ήταν στην εξουσία ξεχνώντας το λαϊκό ρητό "ο κόσμος το 'χει τούμπανο και 'μεις κρυφό καμάρι".. γιατί φυσικά όταν το δικό του κόμμα βγει στην εξουσία θα το θάψει, αφού εξέθεσε την Ν.Δ. μόνο για προεκλογικούς σκοπούς. Ότι δηλαδή τα stage είναι ξεφτίλα προγράμματα και υπηρετούν κομματικούς προεκλογικούς σκοπούς αλλά και στην ουσία είναι νομιμοποιημένη ανασφάλιστη -μαύρη- εργασία. Μέχρι 'χθες και οι πιο προικισμένοι άνθρωποι (καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.) μας ψέλναν το ευαγγέλιο αυτών των προγραμμάτων, αλλά φυσικά αυτοί δεν γνωρίσανε από κοντά τα 480 ευρό νομιμοποιημένης ανασφάλιστης και απαξιωμένης εργασίας... Από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση (όπια κι αν είναι αυτή) αποδέχθηκε όρους εργασιακούς από την Ε.Ε. (με την δικαιολογία της δημιουργίας εκπαιδευτικών θέσεων εργασίας [stage] για την κάλυψη της ανεργίας), αναγκασμένη πια να χρηματοδοτεί τα stage αυτή, μεγαλώνει το έλλειμμα του ΑΕΠ.
...
Ανάγκες και φιλοσοφίες εκπαιδευτικές...

Την απορρόφηση περίπου 1.000 καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ζητούν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να ενταχθεί το μάθημα των καλλιτεχνικών στο δημοτικό, να αναβαθμιστεί στο γυμνάσιο και να διδάσκονται κανονικά και όχι κατά το ήμισυ στο λύκειο τα δύο ειδικά πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο)... ...Διδάσκονται στα Λύκεια??? Πρώτη φορά το ακούω και για Πρωινό και για Εσπερινό..μόνο Τεχνικό .. Εγώ ξέρω πως άμα θες να δώσεις Ειδικά Μαθήματα πας στο φροντιστήριο το οποίο κοστίζει από 300 ευρό τον μήνα και πάνω... Στη οποία Πανελλαδική εξέταση κάθε χρόνο οι βάσεις ανεβαίνουν, χωρίς μεγαλύτερες δαπάνες για την παιδεία, γιατί το έλλειμμα αυξάνει ως δια μαγείας κάθε χρόνο -όπως και η ανάγκη για ασφάλεια- ενώ τα νοικοκυριά φτωχαίνουν...ενώ η ανάγκη σε ανώτερες πανεπιστημιακές σπουδές συνεχίζει να υφίσταται στη χώρα..μπας και καλυτερέψει η ζωή και ο μισθός μας... Μαζί με το μισθό, προοπτική της ανώτερης παιδείας είναι και η μόρφωση των παιδιών, για να μην πέσουν ίδια θύματα όπως οι γονείς τους...


Για να σταματήσει η μαμά και ο μπαμπάς να εργάζεται σαν δούλος για το μέλλον του παιδιού του για μία ζωή φροντιστηρίων, αφού ένας ενήλικας στη χώρα μας που μένει μαζί με τους γονείς του και εξακολουθεί να είναι άνεργος -αυτός χαρτζιλίκι παίρνει από τους γονείς- έχει γονικό εισόδημα και είναι εκτός κοινωνικής εργασίας/προσφοράς,πρέπει το παιδί να σταθεί στα πόδια του κι αυτό σημαίνει να είναι οικονομικά ανεξάρτητο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχουν εργασίες και να μειώνεται η ανεργία συνεχώς και η οικονομική πολιτική της χώρας να είναι υπέρ των εργαζομένων που ταΐζουν όλους τους χαραμοφάηδες κι όχι υπέρ εταιριών/χαραμοφάηδων..

Από την άλλη, δεν μπορεί να σκίζονται τόσο πολύ να μας πείσουν πως καλά είναι να υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί έτσι σπάνε οι κλίκες των δημοσίων, όταν η δική μας τσέπη μικραίνει ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα προϊόντα...!!! ..Αυτό καταντάει κοροϊδία.. Πόσο κοστίζει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο??? από 3.500 ευρό και πάνω... Εδώ κοντεύουμε να γίνουμε πλανήτης φτώχεια, όχι μόνο χώρα φτώχεια...

Που αρχίζει η πραγματικότητα...?

Πάντως όσο γνωρίζω για εισαγωγή σε σχολές που θέλουν ειδικά μαθήματα για σχολές με σχέδιο, (Τεχνολογική κατεύθυνση) το σύνολο των μαθημάτων που δίνονται σε εθνικό επίπεδο (Πανελλήνιες) είναι στο σύνολό τους 8.
Τα 6 βασικά:
  • Μαθηματικά Κατεύθυνσης {με 1,3 για 2ο & 4ο Ε.Π.},  
  • Φυσική Κατεύθυνσης {με 0,7 για 2ο & 4ο Ε.Π.},  
  • ΑΟΔΕ,
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών,  
  • Έκθεση και  
  • Μαθηματική Γενικής παιδείας για 4ο Επιστημονικό Πεδίο [Ε.Π.], ενώ για το 2ο Ε.Π. δίνουν Βιολογία
και τα δύο Ειδικά μαθήματα:
  • Ελέυθερο σχέδιο και Γραμμικό σχέδιο (σε φροντιστήριο [προτείνεται φτηνός]για αρχιτεκτονική). Περνάς με βάση/ Μ.Ο. το 10 και στα δύο. 
  • Αθλήματα για αθλητικές σχολές (αν και δεν ξέρω σε πια κατεύθυνση κολάει).
Σχολές (4ο Ε.Π.) ΑΕΙ-ΤΕΙ με σχέδιο: Αρχιτεκτονική, Διακοσμητική, Γραφιστική, Συντήρησης έργων τέχνης, Τεχνολογίας Γραφιστικής κ.λ.π.

Σχολές (2ο & 4ο Ε.Π.) ΑΕΙ-ΤΕΙ: Παιδαγωγική (δημοτικό/νήπια), Μαθηματικά, Φυσικό, Χημείο, Βιολογίας, Ιχθυοκαλλιέργειας, Γεωπονίας, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Υπολογιστές software/hardware, Μουσικολογίας .κ.λ.π.

Από Θεωρητική Κατεύθυνση, τα μαθήματα είναι: για το 1ο & 3ο Ε.Π.,
  • Αρχαία Κατ. [με 1,3 για το 1ο Ε.Π.]
  • Ιστορία Κατ. [με 0,7 για το 1ο Ε.Π.],  
  • Λογοτεχνία {με 0,4 για το 3ο Ε.Π.},
  • Λατινικά, 
  • Έκθεση,
  • Ιστορία,  
  • Αρχαία Γ.Π.,  
  • Βιολογία {με 0,9 για το 3ο Ε.Π.} .....ανάλογα τη σχολή.
Ειδικά μαθήματα:
  • Ξένες γλώσσες, 
  • Μουσική.
Σχολές (1ο & 3ο Ε.Π.): Αρχαιολογική, Φιλοσοφική, Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Θεολογική, Νομική κ.λ.π. (λεπτομερειακά άλλη φορά)..

Για το 5ο Ε.Π. (τεχνολογικής κατεύθυνσης κι αυτό) τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο είναι 7, και οι σχολές είναι Οικονομικές.. Τα μαθήματα:
  • Μαθηματικά Κατ.,  
  • Φυσική Κατ.
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών
  • ΑΟΔΕ,  
  • Έκθεση,  
  • ΑΟΘ [με 1,3] και  
  • Μαθηματικά Γ.Π. [με 0,7]..

Οι συνδυασμοί/επιλογές που μπορούν να γίνουν στα Επιστημονικά Πεδία είναι:
  • Μόνο 1ο Ε.Π. (Θεωρητική)
  • Μόνο 3ο Ε.Π. (Θεωρητική)
  • 1ο & 3ο Ε.Π. (Θεωρητική)
  • Μόνο 2ο Ε.Π. (Θετική)
  • Μόνο 4ο Ε.Π. (Τεχνολογική)
  • Μόνο 5ο Ε.Π. (Τεχνολογική/Θεωρητική)
  • 2ο & 4ο Ε.Π. (Τεχνολογική/ Θετική)
  • 2ο & 5ο Ε.Π. (Τεχνολογική/ Θετική)
  • 4ο & 5ο Ε.Π. (Τεχνολογική)
{λεπτομέρειες για τις σχολές, όταν βγάλουμε άκρη...}

Αν θέλετε να δώσετε σε άλλο επιστημονικό πεδίο, θα πρέπει να ξαναδώσετε πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη χρονιά, αφού επιτρέπεται, στα μαθήματα της κατεύθυνσης (π.χ.: αν τελειώσατε τεχνολογική και θέλετε να δώσετε 1ο ή/και 3ο Ε.Π. θα δώσετε Αρχαία, Λατινικά κ.λ.π. που είναι γι' αυτά τα πεδία, αφού παρακολουθήσετε υποχρεωτικά τα Πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα στο σχολείο)

Η Ανώτερη Σχολή  Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στην Αθήνα, έχει δικό της σύστημα εισαγωγής, εκτός Πανελληνίων, που ανακοινώνει μετά το πέρας των εθνικών εξετάσεων, για τις οποίες πρέπει να κάνεις τα χαρτιά σου με το απολυτήριο, και να δώσεις τις εξετάσεις σε: Ελεύθερο σχέδιο (προτομή ή σύνθεση & μοντέλο -ζωντανό-) & Χρώμα (σύνθεση), σε διάρκεια 5 ημερών. Άλλες σχολές ή τμήματα (η εισαγωγή γίνεται με τον ίδιο τρόπο) είναι: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Α.Π.Θ.) στη Θεσσαλονίκη. Στα Ιωάννινα: (Πανεπιστήμιο) Τμήμα πλαστικών και επιστημών της Τέχνης, και λοιπά τμήματα που υπάγονται στην Α.Σ.Κ.Τ.

Η ποσόστωση εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ από εσπερινά είναι 1%, Δηλαδή, αν μία σχολή έχει 1000 θέσεις, από νυστερινά μπορούν να μπουν οι 10, αφού διαγωνιστούν μεταξύ τους οι μαθητές εσπερινών στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα, σε εθνικό επίπεδο. Οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Ενιαίου Λυκείου μπορούν να εισάγονται, το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν, στα τμήματα και στις σχολές των Α.Ε.I., των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σ.Τ.Ε., *χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις [παλιός νόμος του 2001, το κατά πόσο ισχύει δεν ξέρουμε ακόμα], σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων...* (Τρόπος βαθμολόγησης και εισαγωγής σε σχολές: Με βάση το 10 η εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ γίνεται αφού διαγωνιστούν, σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ τους οι μαθητές εσπερινών, με τις καλύτερες βαθμολογίες, από την ανώτερη προς τα κάτω, έως να συμπληρωθούν οι θέσεις/πιθανότητες επιτυχίας: είναι μεγάλες όταν και τα ενδοσχολικά μαθήματα έχουν μεγάλες βαθμολογήσεις αλλά και όταν τα εθνικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι πάνω από 10 σε βαθμό έως 20, κι εκεί προστίθενται και οι βαθμολογήσεις των ειδικών μαθημάτων.../και Ανάγκες σχολών: Οι Θεωρητικές σχολές δεν έχουν εργαστήρια, έτσι μπορείς να δίνεις μόνο τα 6μηνα, αλλά καλό είναι να παρακολουθούνται και τις διαλέξεις για να έχεις μία σχέση με το αντικείμενο που θα δώσεις εξεταστική... Οι σχολές που έχουν εργαστήρια (τεχνολογικής φύσης: Χημείο, Αρχιτεκτονική, Διακοσμητική, Μηχανολόγοι, κ.λ.π.) υποχρεώνουν τους φοιτητές για την παρακολούθησή τους...).. Οι σχολές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εργασία, λόγω εξεταστικών ή και εργαστηρίων, γιαυτό έσω έτοιμοι!...

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου