Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Συμφέροντα και Ανάγκες

Ποια είναι τα συμφέροντα της σχολικής μας κοινότητας? Πάντως όχι τα συντηρητικά συμφέροντα για γλάστρες, τον Θεό, εράνους και ψευτο-συζητήσεις..


Τουλάχιστον όλοι οι πολιτικοί (αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί φορείς) προφανώς δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, αλλά προτιμούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της ύπαρξης των κολεγίων, των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολίων, λες και η τσέπη μας ξεχειλίζει απο λεφτά.. Ως εργάτες/μισθωτοί, το δικό μας συμφέρον είναι πρακτικά αντίθετο του κεφαλαίου, του οποίο συμφέρον είναι η εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες κάλυψης θέσεων εργασίας, ως τυπικά προσόντα ανάπτυξης δεξιοτήτων που απαιτούν οι πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς, και όχι ουσιαστικής εκπαίδευσης (μάθησης και κατανόησης).. Αντί λοιπόν η πολιτεία να βάζει σε 1η προτεραιότητα την ενίσχυση της εκπαίδευσης, βάζει την κεφαλαιοποίηση ως κοινωνικό στόχο, λες και ο λαός θα κερδίσει μονάδες στο χρηματιστήριο κι όχι οι καπιταλιστές..
Κατά κύριο λόγο, γνωρίζουμε την στάση των πολιτικών, όχι από αυτά που λένε, αλλά από αυτά που κάνουν. Και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ν.Δ. έχουν την πρωτοκαθεδρία στα σκάνδαλα και δεν μας κάνει εντύπωση αυτό πλέον (το αντίθετο θα μας έκανε..) και σίγουρα φαίνεται πως δεν διαφωνούν ουσιαστικά στην ιδιωτική παιδεία, όταν -υποτίθεται- διαφωνούν με έναν νέο νόμο ή ρύθμιση ή νομοσχέδιο, απέχοντας από την ψηφοφορία, για να "διαμαρτυρηθούν", ενώ το σύνταγμα επιτρέπει την ψήφιση με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, προσπαθώντας έτσι να αποποιηθούν την ευθύνη της συγκατάβασης στα μάτια του κοσμάκη, του οποίου η απαίτηση είναι να μην περάσει το εκάστοτε νομοσχέδιο..!!! Έτσι, το ποτάμι παίρνει μαζί του και το ΚΚΕ, και ΣΥΝ, και ΣΥΡΙΖΑ κ.α. κόμματα... Ξέρουμε λοιπόν, πως σκύλος που γαβγίζει, δε δαγκώνει..
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν έχουμε να πούμε πολλά. Εμείς σαν μαθητές νυχτερινών σχολείων, ανήκουμε στην πλέμπα.. Το τελευταίο σκαλοπάτι πολιτών. Εμείς δεν πρόκειται να πατήσουμε σε τέτοια πανεπιστήμια..η τσέπη μας είναι άδεια (όταν αυτά κοστίζουν γύρο στα 3.500 ευρό, πολύ πάνω από ένα βασικό μισθό..). Όσο για τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν χρηματοδοτήσεις για έρευνα από εταιρίες κι όχι το κράτος, και μπορούμε να πατήσουμε αλλά αμφίβολο είναι το πόσο θα αντέξουμε οικονομικά αλλά και λόγω εργασίας, μέσα, βλέπουμε να διαφαίνεται μία άσχημη πορεία της ουσίας τους..(Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η δημόσια δωρεάν παιδεία, είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα όλων των πολιτών, κι όχι παραχώρηση και προνόμιο..) Από εκεί που ασχολιόντουσαν με ουσιαστικές έρευνες, θα αναγκαστούν να ερευνούν θέματα που ενδιαφέρουν μόνο τις εταιρίες κι όχι τον πολιτισμό, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις ανάγκες των αναλόγων εταιριών.. Δηλαδή, θα κοινοποιείται μόνο ότι δεν θα πάει αντίθετα με τους στόχους της εκάστοτε εταιρίας.
 Το δε "Εθνικό απολυτήριο", το οποίο θα μπορούμε να το λάβουμε μετά απο τις 3 τάξεις του Λυκείου και με Πανελλαδικές εξετάσεις σε 8-9 μαθήματα, κρύβει λαιμητόμους για την (μη) αποπεράτωση των σπουδών. Και μετά την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια ή Σχολές οι οποίες θα κόβουν εκεί τους ενδιαφερόμενους σε εσωτερικές εξετάσεις, αφού θα μπορούν μόνο αυτοί που θα παρακολουθούν πανεπιστημιακά φροντιστήρια να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, τα οποία πανεπιστήμια δεν θα χρηματοδοτούνται απευθείας από το κράτος με τη μορφή που είχαν έως σήμερα, αλλά με "κουπόνια" ανά φοιτητή, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν το υπόλοιπο χρέος, φορτώνοντας έτσι τη "δωρεάν" παιδεία στις πλάτες κάθε γονιού και εργαζόμενου, απαλλάσσοντας του αστικού κράτους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.

Το κράτος φορολογεί του πολίτες του άμεσα: βιοτέχνες, βιομηχάνους (?), τραπεζίτες (?), εργάτες, μικρο-καταστηματάρχες, ακίνητα, κινητά, ή έμμεσα (ΦΠΑ): τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα, είδη πρώτης ανάγκης και λοιπά, για να πληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες που τους παρέχει. Τώρα αν αυτές πρέπει να γίνουν ιδιωτικές, ποίο το νόημα φορολόγησης? Για να παχύνουν κι άλλο οι βουλευτές? Τα ταμεία είναι άδεια γιατί δανείστηκαν τα λεφτά τα εκάστοτε κόμματα, χωρίς να τα επιστρέψουν και μας φορτώνουν τα χρέη τους, καταργώντας τα ή ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες, που σημαίνει πως οι σημερινοί εργαζόμενοι είτε θα μείνουν στο δρόμο όσον αφορά τη σύνταξη, ή θα αναγκαστούν να παίξουν το εισόδημά τους κορόνα γράμματα, σε κάποια από τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης, της οποίας δεν γνωρίζουμε την τύχη..

Τώρα, μετά το party που λέγετε εκλογές, ουσιαστικά δεν περιμένουμε καμιά αλλαγή προς το καλύτερο, αφού όλοι ξέρουμε πως καμιά διαφορά δεν έχουν τα γνωστά κόμματα που παρελαύνουν μπροστά μας, παρά μόνο στο χρώμα και το φάρδος των μελών τους, οι δρόμοι θα μας περιμένουνε γεμάτοι σκουπίδια με τις φάτσες των Παπανδρέου, Καραμανλή και πάει λέγοντας, κάνοντάς μας έτσι να ξεχάσουμε την ευθύνη που έχουμε σαν πολίτες (οι πολιτικοί εξερούντε για κάποιο λόγο) στην δημιουργία τόνων σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφού φάγανε όλα τα αποθεματικά του κράτους και κάθε δάνειο και επιχορήγηση από την Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να δανείζονται, χρεώνοντας μας τα ποσά.. Αυτοί που θα αναλάβουν την κυβέρνηση του μπάχαλου που λέγετε κράτος, θα βρουν διάφορες προφάσεις για να μας πηδήξουν κυριολεκτικά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου