Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον...

Ζούμε σε μια εποχή όπου η "δημοκρατία" δίνει το δικαίωμα της τρομοκρατίας σε αυτούς που έχουν οικονομική δύναμη και πολιτική εξουσία.
Ένας υπουργός που θυμίζει Παπαδόπουλο, προεδρεύει σ' ένα υπουργείο το οποίο μετονομάστηκε από "Δημοσίας Τάξης" σε "Προστασίας του Πολίτη", προστατεύοντας του πολίτες με χοντρό πορτοφόλι [?] αφού κατηγορίες κατασκευάζονται, κατά πολιτών, με την ίδια ευκολία που φτιάχνεται το ριζότο του Uncle Ben's.. Πως να θεωρήσουμε ότι η προστασία είναι υπέρ των πολιτών, όταν καθημερινά αποδεικνύεται η διάβρωση της "δημοκρατίας", που στόχο έχει την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, την ελεύθερη συνάθροιση, την εκδήλωση της διαφωνίας στην πολιτική γραμμή..?
Επίσης τίθεται το ερώτημα, τι σημαίνει κοινωνικός διάλογος, όταν σ' αυτόν παίρνουν μέρος μόνο κάποια απο τα μέρη της κοινωνίας, που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν κομμάτια της, και οι ουσιαστικοί αντιπρόσωποί (εργαζόμενοι) της μένουν πάντα απέξω...
Ας μην ξεχνάμε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οικονομική ένωση, που ο στόχος της είναι η αξιοποίηση των όποιων νόμιμων μέσον μπορεί να εφεύρει, για να μεγιστοποιήσει το υπερκέρδος των επιχειρήσεων που μπορούν να αφομοιώσουν άλλες προβληματικές ή μικρότερες επιχειρήσεις - μεγαθήρια.. Η Ε.Ε. ουσιαστικά, δεν δημιουργήθηκε με στόχο να προασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών, των χωρών που ανήκουν στην ένωση, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία πίεσαν για την δημιουργία της.. Γιατί, δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο να πιέζει για αντιλαϊκά μέτρα όταν στόχος της είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, εκτός της υπεράσπισης της "ελεύθερης" οικονομίας όπου αυτή υπηρετεί ένα μικρό κομμάτι "πολιτών", που λύνουν και δένουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις στα μέτρα τους.. Διαφορετικά, γιατί να καταπολεμούνται οι κοινωνικές ανάγκες (εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, δικονομικά δικαιώματα, κ.λπ) και να διασφαλίζεται μόνο το "ελεύθερο" εμπόριο με την λεγόμενη "ελεύθερη" αγορά?..
[Ελεύθερη αγορά (λεξικό): η αγορά στην οποία οι συναλλαγές στηρίζονται στην ελεύθερη βούληση των ατόμων, έχουν σαν όργανο το μηχανισμό των τιμών και χαρακτηρίζονται από τον ανταγωνισμό]
Αν είναι τόσο καλή αυτή η ελεύθερη αγορά, τότε γιατί το πορτοφόλι μας στενεύει όλο και περισσότερο? Μήπως αυτή η αγορά, παίρνει υπόψιν της ανάγκες του κάθε εργαζόμενου που πρέπει να καλυφθούν? Ή, οι τιμές πέφτουν μόνο όταν πρέπει ένα προϊόν να πουληθεί την ίδια ώρα που στην αγορά εμφανίζεται ένα παρόμοιο προϊόν, που κάνει την ίδια δουλειά με μικρότερο κόστος, και η διαφήμιση έχει δημιουργήσει την πλασματική (=ψεύτικη )ανάγκη για το προϊόν...?
Είναι κακή η Κρατική παρέμβαση στις τιμές, γιατί ενώ μπορούν οι εργαζόμενοι-πολίτες να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν έχουν το υπερκέρδος που μπορούν να καρπωθούν για τους μετόχους τους.
[Υπερκέρδος (λεξικό): οικονομία: μορφή μονοπωλιακού κέρδους που δημιουργείται από το γεγονός ότι οι βασικοί οικονομικοί πόροι είναι συγκεντρωμένοι στα χέρια μονοπωλίων]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου