Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Καταλήψεις σε Πανεπιστήμια της Αυστρίας

Στις 22 Οκτωβρίου θα πραγματοπούνταν η υπογραφή του προϋπολογισμού της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης με το αρμόδιο υπουργείο (Υπουργείο Επιστήμης) για τα έτη 2010-2011. Το υπουργείο απειλούσε τη διοίκηση της Ακαδημίας ότι δεν θα χρηματοδοτούσε το πανεπιστήμιο, αν δεν εφάρμοζε τα σχέδια της κυβέρνησης για αναδιάταξη του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με τους δύο κύκλους σπουδών (μπάτσελορ-μάστερ) που υπαγορεύει η Συνθήκη της Μπολόνια. Σύμφωνα με τη διάταξη του αυστριακού νόμου-πλαίσιο για την λειτουργία των πανεπιστημίων (ψηφίστηκε το 2002), κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου υπουργείου, η κυβέρνηση μπορεί να επεμβαίνει στη διαμόρφωση του προγράμματος των σπουδών των πανεπιστημίων, στη δημιουργία νέων κλάδων ή συγχώνευση παλαιοτέρων, τινάζοντας στον αέρα τη σχετική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων που προβλέπει το αυστριακό σύνταγμα.
Μπροστά στον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης, η διοίκηση του πανεπιστημίου σήκωσε τα χέρια ψηλά, καταγράφοντας απλός τη διαφωνία της. Αντίθετα οι φοιτητές αντέδρασαν άμεσα καταλαμβάνοντας το πανεπιστήμιο και πραγματοποιώντας πορεία στο υπουργείο. Η μικρή -πλην σημαντική- διασάλευση της κοινωνικής νηνεμίας που βασιλεύει για δεκαετίες στην Αυστρία, έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση και τη μπατσαρία της Βιέννης. Οι φωτογραφίες των φοιτητών που σκαρφαλώνουν στα παράθυρα του υπουργείου με τους μπάτσους άφαντους - ή διακριτικούς θεατές- είναι χαρακτηριτστικές.
Το έναυσμα έχει δοθεί. Τα πανεπιστήμια του Γκρατς , του Κλάγκενφουρτ, της Βιέννης και ορισμένα πολυτεχνεία σε όλη την Αυστρία τελούν εδώ και μια βδομάδα υπό κατάληψη!! Σε μια χώρα που το σκοτάδι του ατομικισμού, της απάθειας και της αποστείρωσης έχει καταπλακώσει κάθε κοινωνική δραστηριότητα, μια ελπιδοφόρα ηλιαχτίδα προβάλλει από τις αίθουσες των πανεπιστημίων. Το ποτήρι ξεχείλισε για τους χιλιάδες φοιτητές της Αυστρίας που δεν ανέχονται πλέον την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Στα αιτήματά τους κυριαρχεί η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλους, η κατάργηση των διδάκτρων, η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που μεθοδεύει τις αλλαγές στα προγράμματα των σπουδών και το τσάκισμα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί ενιαία στην Ευρώπη η εφαρμογή της συνθήκης της Μπολόνια. Στο στόχαστρο των καταληψιών μπαίνει η περιβόητη αξιολόγηση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο πετσόκομμα των δαπανών για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και στη δημιουργία αποφοίτων με εξειδικευμένο, αφυδατωμένο υπόβαθρο, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου, στερούμενο επιστημονικής συνοχής και επάρκειας.
Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως είμαστε μπροστά σε ένα κλιμακούμενο κίνημα καταλήψεων των πανεπιστημίων της Αυστρίας, κάτι πρωτόγνωρο για την μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η μαζικότητα  των γενικών συνελεύσεων, τα ασφυκτικά γεμάτα με χιλιάδες φοιτητές αμφιθέατρα προμηνύουν τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα. Ο αγώνας σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι κοινός. Τις ίδιες ανησυχίες και τα αιτήματα που είχαν οι έλληνες φοιτητές στη διάρκεια των καταλήψεων του 2006 και του 2007 συμμερίζονται εν πολύς και οι αυστριακοί φοιτητές σήμερα. Η ενιαιοποίηση του αγώνα σε όλη την Ευρώπη, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα, είναι η καλύτερη απάντηση στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Η απειλή της ενσωμάτωσης της κοινωνικής οδηγίας, που εξισώνει στην πράξη τα πτυχία των πανεπιστημίων με αυτά των κακόφημων κολεγίων, πρέπει να οδηγήσει τους έλληνες φοιτητές στο δρόμο των αυστριακών συναδέλφων τους.

Εφημερίδα Κόντρα, Σάββατο 31 Οκτώβρη 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου